Razvan a primit un cadou surpriza (nu chiar degeaba, a si muncit pentru el) un cos plin cu bere belgiana, asa ca am zis ca merita sa investighez un pic. Iata ce informatii am gasit:
- Berea belgiana se gaseste de cele mai multe ori in sticla (nu la cutie) si aproape fiecare tip de bere se serveste, pentru a imbunatati aroma, in paharul propriu de forma unica (cele mai multe au forma asemanatoare cu a unei lalele). Exista destul de multi colectionari de pahare de bere belgiana
- Berea a inceput sa fie produsa in Belgia inca de pe vremea cruciadelor. Cu permisiunea bisericii catolice, calugarii puteau produce si vinde bere cu scopul de a strange fonduri. In plus, in multe locuri, apa nu era potabila si calugarii au avut de ales intre a bea 'buttermilk' (ce ramane din smantana dupa ce se separa untul) sau bere. Ma indoiesc ca au stat prea mult pe ganduri
- Cea mai cunoscuta - Trappist, nu este un tip de bere, se cheama asa pentru ca se produce numai in manastirile certificate trappist (apartin ordinului Cistercian). Exista doar 10 manastiri care pot produce berea Trappist autentica (au voie sa puna logo 'trappist' pe eticheta): 6 in Belgia, 2 in Olanda, 1 in Austria si 1 in SUA. Alcool: 6 - 12%, refermenteaza in sticla - de aceea gustul si taria variaza in functie de cat timp a stat inchisa. In cosul-cadou avem si cateva beri trappist - Westmalle, inclusiv 9.5%
- la inceputuri, berea se consuma zilnic ca supliment al unei alimentatii destul de precare. Era considerata un fel de 'paine lichida' (good excuse! :)
- in timpul ciumei consumul de bere era incurajat ca posibil antidot. Avand in vedere ca pentru bere apa se fierbea, tratamentul a avut ceva success
- daca la inceputul sec XX existau in Belgia aproximativ 3000 de producatori de bere, azi au ramas mai putin de 200. Declinul a inceput in timpul primului razboi mondial, cand nemtii au confiscate pentru armata utilajele de metal folosite pentru fabricarea berii. Si consumul / cap locuitor belgian a scazut sub jumatate fata de cel de acum 100 ani (85l/an fata de 200l/an)
- Nume interesante de bere belgiana: Mort Subite, Duvel - diavol (ambele in cosul cadou), Judas, Delirium Tremens, Mea Culpa, Cochonnette, Satan. Destul de populara e berea cu aroma de fructe, zmeura in mod special. Eu am incercat berea cu cirese intr-un bar din Bruxelles unde lista de bauturi include 100 tipuri diferite de bere. Parea destul de apreciata de cunoscatori, mie personal mi s-a parut ca beau sampon - poate ca trebuie sa mai incerc :))
SANTE!!!
- Berea belgiana se gaseste de cele mai multe ori in sticla (nu la cutie) si aproape fiecare tip de bere se serveste, pentru a imbunatati aroma, in paharul propriu de forma unica (cele mai multe au forma asemanatoare cu a unei lalele). Exista destul de multi colectionari de pahare de bere belgiana
- Berea a inceput sa fie produsa in Belgia inca de pe vremea cruciadelor. Cu permisiunea bisericii catolice, calugarii puteau produce si vinde bere cu scopul de a strange fonduri. In plus, in multe locuri, apa nu era potabila si calugarii au avut de ales intre a bea 'buttermilk' (ce ramane din smantana dupa ce se separa untul) sau bere. Ma indoiesc ca au stat prea mult pe ganduri
- Cea mai cunoscuta - Trappist, nu este un tip de bere, se cheama asa pentru ca se produce numai in manastirile certificate trappist (apartin ordinului Cistercian). Exista doar 10 manastiri care pot produce berea Trappist autentica (au voie sa puna logo 'trappist' pe eticheta): 6 in Belgia, 2 in Olanda, 1 in Austria si 1 in SUA. Alcool: 6 - 12%, refermenteaza in sticla - de aceea gustul si taria variaza in functie de cat timp a stat inchisa. In cosul-cadou avem si cateva beri trappist - Westmalle, inclusiv 9.5%
- la inceputuri, berea se consuma zilnic ca supliment al unei alimentatii destul de precare. Era considerata un fel de 'paine lichida' (good excuse! :)
- in timpul ciumei consumul de bere era incurajat ca posibil antidot. Avand in vedere ca pentru bere apa se fierbea, tratamentul a avut ceva success
- daca la inceputul sec XX existau in Belgia aproximativ 3000 de producatori de bere, azi au ramas mai putin de 200. Declinul a inceput in timpul primului razboi mondial, cand nemtii au confiscate pentru armata utilajele de metal folosite pentru fabricarea berii. Si consumul / cap locuitor belgian a scazut sub jumatate fata de cel de acum 100 ani (85l/an fata de 200l/an)
- Nume interesante de bere belgiana: Mort Subite, Duvel - diavol (ambele in cosul cadou), Judas, Delirium Tremens, Mea Culpa, Cochonnette, Satan. Destul de populara e berea cu aroma de fructe, zmeura in mod special. Eu am incercat berea cu cirese intr-un bar din Bruxelles unde lista de bauturi include 100 tipuri diferite de bere. Parea destul de apreciata de cunoscatori, mie personal mi s-a parut ca beau sampon - poate ca trebuie sa mai incerc :))
SANTE!!!